24 Mart 2015 Salı


                                                           BERGAMA BELEDIYE SPOR



1925-1932 yılları arasında sporsever gençlerimizin Yeşil Oba Futbol Takımı oluşturup İlçemizde hem spor heyecanı, hem spora teşvik hem de sosyal kaynaşma vesilesi amacıyla bir çatı altında toplanmışlardı..

EMEKLİ ÖĞRETMEN REFİK GÜNGÖR ANLATIYOR :

                                                       1950 ‘ Lİ YILLAR BERGAMASPOR..

Çamlıpark’ın karşısında, o zaman tamamı boş bir alandaki etrafı tel örgüsüz,iki kale direği ve kireçle belirlenmiş çizgiler arasındaki futbol sahasında oldukça iddialı, hırsları üst düzeydeki futbolcu abilerin mücadelesini çok sayıda seyirci çeşitli tezahüratlarla destekliyorlardı..
O zamanki futbolculardan bazıları Tabak Ethem, Çolak Muammer, Japon Recep, Mezarcı Hasan, Kurusıkı Bedri, Yüzbaşı Kemal, Ziraatçı Küçük Hasan, Öğretmen Salih, Yahudi Karaoğlan,Adem Özelli-Necati Özelli,Hüseyin – Aslan – Kaya Ergen Kardeşlerdi…

                                                      1960’ LI YILLAR BERGAMASPOR..

Daha sonraları maçlar TOPÇU KIŞLASI sahasında yapılmaya başladı..
Burada da tribünler yok, tel örgü yerine etrafı çevreleyen seyrek ağaçların altı seyirci yeriydi..
Maçın heyecanından oturamayıp ayakta dolananlar çok olurdu. Seyirciler arasında yaşlı-genç,esnaf-sanatkar,makam sahibi memurlar maçların heyecanına kapılıp güzel tezahürat yaparlardı.Hatta eline megafon alıp Amigoluk yapan Hükümet Tabibi Kemalettin Uçkan gibi futbol tutkunları vardı..O yılların GENÇLİK KULÜBÜ’nü çarşının tanınmış esnafları veya memurları yönetirlerdi..
14.EYLÜL KULÜBÜ ,YILDIRIMSPOR , ESNAFSPOR VE KERMESSPOR yakın İlçe ve İl Takımlarıyla maçlar yapardı, bazen de turneye çıkmış meşhur takımları misafir ederlerdi..
Bergama’nın yetiştirdiği ilk Milli futbolcu olan CENGİZ KAYALAR’ın da aralarında bulunduğu TÜRKİYE GENÇ MİLLİ TAKIMI ile BERGAMA GENÇLİK arasında yapılan maç Bergama’da hayatı durdurmuş bir çok esnaf cumartesi olmasına rağmen dükkanını kapatarak maçı izlemiştir..



                                                       1970’ Lİ YILLAR BERGAMASPOR..

1970 yılında GENÇLİK KULÜBÜ’nün Lacivert rengi ile 14.EYLÜL KULÜBÜ’NÜN Kırmızı rengi birleşti ve Kırmızı – Lacivert rengiyle BERGAMASPOR DOĞDU...

O yıllarda takımı Abdülkadir çalıştırıyordu..Kaleci Yusuf,Bekler Mehmet Bakkalcı Cemil Haflar Ali İhsan,Tahsin Süter, Bülent Orak,Forvetler Necdet, Laz İbrahim, Selim , Süleyman , Berber İbrahim kadroyu oluşturuyordu..
Selim o yıllardaki başarısı ile Hollandalı Cruyf’a benzetilir ve ‘’BERGAMA’NIN SARI FARESİ’’ olarak basında sıkça yer bulurdu..

Halkın futbola büyük ilgisi karşısında Mülki Amirler Kaymakamlık, Kermes ve 19.Mayıs turnuvaları tertip ederdi..Bu turnuvalara her mahalleden ve yöre köylerinden 20’ye yakın takım katılır, futbolun bütün güzellikleri sergilenirdi..

                                                       1980’ Lİ YILLAR BERGAMASPOR..

1983 Yılında 3.LİG kuruldu ve Bergamaspor’da profesyonel devir başladı.Başarılı sezonlar geçirildi ve Tahsin Köroğlu yönetimindeki BERGAMASPOR 2.LİGE yükseldi..2.Ligi kaldıracak kadro kurulamayınca aynı yıl 3.Lige düştü.. Profesyonel faaliyet başlayınca Federe takımlar ile mahalle ve köy takımları maç yapamaz oldular amatör futbolculuk devri de son bulmaya başlamıştı. bunun sonucunda futbola olan ilgi gittikçe azaldı, heyecan söndü gitti..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder