24 Mart 2015 Salı



BERGAMA HAKKINDA KITAPLARIMIZ






                                                           BERGAMA BELEDIYE SPOR



1925-1932 yılları arasında sporsever gençlerimizin Yeşil Oba Futbol Takımı oluşturup İlçemizde hem spor heyecanı, hem spora teşvik hem de sosyal kaynaşma vesilesi amacıyla bir çatı altında toplanmışlardı..

EMEKLİ ÖĞRETMEN REFİK GÜNGÖR ANLATIYOR :

                                                       1950 ‘ Lİ YILLAR BERGAMASPOR..

Çamlıpark’ın karşısında, o zaman tamamı boş bir alandaki etrafı tel örgüsüz,iki kale direği ve kireçle belirlenmiş çizgiler arasındaki futbol sahasında oldukça iddialı, hırsları üst düzeydeki futbolcu abilerin mücadelesini çok sayıda seyirci çeşitli tezahüratlarla destekliyorlardı..
O zamanki futbolculardan bazıları Tabak Ethem, Çolak Muammer, Japon Recep, Mezarcı Hasan, Kurusıkı Bedri, Yüzbaşı Kemal, Ziraatçı Küçük Hasan, Öğretmen Salih, Yahudi Karaoğlan,Adem Özelli-Necati Özelli,Hüseyin – Aslan – Kaya Ergen Kardeşlerdi…

                                                      1960’ LI YILLAR BERGAMASPOR..

Daha sonraları maçlar TOPÇU KIŞLASI sahasında yapılmaya başladı..
Burada da tribünler yok, tel örgü yerine etrafı çevreleyen seyrek ağaçların altı seyirci yeriydi..
Maçın heyecanından oturamayıp ayakta dolananlar çok olurdu. Seyirciler arasında yaşlı-genç,esnaf-sanatkar,makam sahibi memurlar maçların heyecanına kapılıp güzel tezahürat yaparlardı.Hatta eline megafon alıp Amigoluk yapan Hükümet Tabibi Kemalettin Uçkan gibi futbol tutkunları vardı..O yılların GENÇLİK KULÜBÜ’nü çarşının tanınmış esnafları veya memurları yönetirlerdi..
14.EYLÜL KULÜBÜ ,YILDIRIMSPOR , ESNAFSPOR VE KERMESSPOR yakın İlçe ve İl Takımlarıyla maçlar yapardı, bazen de turneye çıkmış meşhur takımları misafir ederlerdi..
Bergama’nın yetiştirdiği ilk Milli futbolcu olan CENGİZ KAYALAR’ın da aralarında bulunduğu TÜRKİYE GENÇ MİLLİ TAKIMI ile BERGAMA GENÇLİK arasında yapılan maç Bergama’da hayatı durdurmuş bir çok esnaf cumartesi olmasına rağmen dükkanını kapatarak maçı izlemiştir..



                                                       1970’ Lİ YILLAR BERGAMASPOR..

1970 yılında GENÇLİK KULÜBÜ’nün Lacivert rengi ile 14.EYLÜL KULÜBÜ’NÜN Kırmızı rengi birleşti ve Kırmızı – Lacivert rengiyle BERGAMASPOR DOĞDU...

O yıllarda takımı Abdülkadir çalıştırıyordu..Kaleci Yusuf,Bekler Mehmet Bakkalcı Cemil Haflar Ali İhsan,Tahsin Süter, Bülent Orak,Forvetler Necdet, Laz İbrahim, Selim , Süleyman , Berber İbrahim kadroyu oluşturuyordu..
Selim o yıllardaki başarısı ile Hollandalı Cruyf’a benzetilir ve ‘’BERGAMA’NIN SARI FARESİ’’ olarak basında sıkça yer bulurdu..

Halkın futbola büyük ilgisi karşısında Mülki Amirler Kaymakamlık, Kermes ve 19.Mayıs turnuvaları tertip ederdi..Bu turnuvalara her mahalleden ve yöre köylerinden 20’ye yakın takım katılır, futbolun bütün güzellikleri sergilenirdi..

                                                       1980’ Lİ YILLAR BERGAMASPOR..

1983 Yılında 3.LİG kuruldu ve Bergamaspor’da profesyonel devir başladı.Başarılı sezonlar geçirildi ve Tahsin Köroğlu yönetimindeki BERGAMASPOR 2.LİGE yükseldi..2.Ligi kaldıracak kadro kurulamayınca aynı yıl 3.Lige düştü.. Profesyonel faaliyet başlayınca Federe takımlar ile mahalle ve köy takımları maç yapamaz oldular amatör futbolculuk devri de son bulmaya başlamıştı. bunun sonucunda futbola olan ilgi gittikçe azaldı, heyecan söndü gitti..

23 Mart 2015 Pazartesi

BERGAMA'YI BIDE BURDAN IZLEYIN
                                         
















17 Mart 2015 Salı



Otomobil Refüjdeki Su Tahliye Kanalına Düştü: 2 Ölü






İzmir'in Bergama İlçesi'nde, direksiyon hakimiyeti yitirildikten sonra refüjdeki su tahliye kanalına düşerek 50 metre sürüklenen otomobil, kavşak için toprakla doldurulmuş bölüme çarparak durdu. Ön camdan fırlayan sürücü Hasan Çetin (24) ile araçta sıkışan arkadaşı Şakir Güzelel (31) kazada yaşamını yitirdi.
Kaza, bugün saat 07.00 sıralarında, İzmir- Çanakkale Karayolu Yenikent Mahallesi girişinde meydana geldi. Aliağa İlçesi'ndeki bir firmada iş makinesi operatörü Hasan Çetin, yönetimindeki 35 VES 02 plakalı otomobille Bergama'ya yola çıktı. Arkadaşı Şakir Güzelel'in de yanında bulunduğu Çetin, kullandığı otomobilin direksiyon hakimiyetini yitirdi. Kontrolden çıkan otomobil refüjdeki su tahliye kanalına düşerek 50 metre sürüklendi. Kavşak için toprakla doldurulan kısma çarparak durabilen otomobil, hurdaya döndü. Sürücünün ön camdan fırladığı arkadaşının ise araçta sıkışarak yaralandığını görenler kazayı, sağlık ve jandarma ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine gelen acil yardım ekiplerinin kontrolünde, araçta sıkışan Şakir Güzelel'in yaşamını yitirdiği belirlendi. Ağır yaralı Hasan Çetin ise kaza yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansla Dr. Faruk İlker Bergama Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastanede yapılan müdahalelere rağmen Çetin de öldü. Kaza yerinde yapılan incelemenin ardından hurdaya dönen otomobil çekici yardımıyla kaldırıldı. Jandarma, kazayla ilgili soruşturma başlattı.


                                         
                         BERGAMADAN KARELER




Saman Pazarı Sokağı


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    BERGAMA EVLERİ

Asklepion

Antik dönemin en büyük kültürel miraslarından biri olan Asklepion MÖ. 4. Yüzyılda kurulmuş. En parlak dönemini olan MS 2 yüzyılda yaşamış bir şifa merkezi olan yer,Akropol’den 820 metre uzaklıkta yer alıyor. Asklepion yerleşim alanında bir hastane, bir kütüphane, bir amfi tiyatro bulunuyor.

Akropol

Pergamon medeniyeti iki yerleşim merkezinden medana gelmektedir. Bu yerleşkelerden birincisi gymnasiumun ve stadiumun bulunduğu Akropol yerleşkesidir. Bunun yanı sıra, Zeus sunağı, yukarı agora, 10.000 kişilik Dünyanın en dik tiyatrosu, Dionysos tapınağı, Athena kutsal alanı, kral sarayları, Traian tapınağı bulunmaktadır.






                  Bergama Antik Kent


İzmir‘in 100 km kuzeyinde Bakırçay Havzasında yer alan 8.500 yıllık tarihi geçmişi olan Bergama Antik Kenti, uygarlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden birisiydi. Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır olan şehir, olağanüstü güzel doğası ve şifalı doğal kaynaklarıyla Doğu’nun en batısında, Batı’nın da en doğusunda yer alan bir yerde kurulmuş, Ortaçağın önemli stratejik konumdaki şehirlerinden biriydi.
Krallığı’nın da başkenti olan bu kent, kuruluşundan bugüne kadar bilim ve kültür tarihi alanında pek çok olaya ev sahipliği yapmış bir yer. Çeşitli bilimlerin doğuşuna tanıklık etmiş olan Bergama, Anadolu’da gelişen tıp biliminin ilk örneklerine ev sahipliği de yapıyordu. Tıpta kullanılan ilk aletlerinin Bergama ve civarı bölgelerde bulunmuş olması bunu destekleyen nitelikte.
İon, Helen, Roma, Bizans dönemlerinin en etkileyici anıtsal eserlerine sahip olan Bergama, Hellenistik dönemin kültür, bilim ve sanat merkezi olarak önem taşıyor.Devrinin sağlık ve şifa merkezi özelliğini taşıyordu. Müzik, tiyatro, spor, güneş, çamur gibi doğal tedavi yöntemlerinin ilk defa kullanıldığı, tıp ve eczacılık bilimlerinin simgesi olan yılanın bulunduğu, tarihteki ilk büyük hastane olan Asklepion’un kurulduğu bir şehirdi. Yine psikoterapinin ilk defa yapıldığı, ilk afyon tarzındaki ilaçların hazırlandığı bir sağlık şehriydi.